Slik fungerer elektriske terrengsykler

Med en elektrisk terrengsykkel får du det beste fra to verdener: spenningen fra en terrengsykkel og kraften fra motoren som lar deg oppleve naturen til det fulle. Men utvalget av slike sykler er bredt, og de har alle sine spesifikke egenskaper og teknologi. Så hvilken skal man velge, og hvordan får man sykkelen til å prestere optimalt? Her skal vi rydde opp i spørsmålstegnene.

Momas Ultimate elsykkel

Momas Ultimate

 

Sykkelens design - ramme og geometri


En terrengsykkelramme bør være robust og designet spesielt for terrengsykling. Rammer laget av aluminium eller karbonfiber er vanlige på slike modeller for å kunne balansere vekt og slitestyrke på best mulig måte.
En karbonfiberramme er ekstra lett takket være karbonfiber som materiale og er generelt sett de mest avanserte rammene. Karbonfiber er også et materiale som lett kan formes til spesialdesignede rammer, samtidig som det er svært slitesterkt.


Terrengsykkelens geometri vil påvirke hvordan sykkelen oppleves når du kjører den. En geometri med lang forgaffel og korte kjedestag kan bidra til at sykkelen er mer stabil i nedoverbakker og teknisk krevende terreng, mens en mer oppreist kjørestil er mer komfortabel og allsidig.

 

Motor

Når du velger din elektriske terrengsykkel, er det verdt å vurdere motorens kapasitet nøye. Antallet Nm (Newtonmeter) brukes for å måle motorens dreiemoment. Jo høyere Nm motoren har, desto kraftigere er den, og desto lettere kan den håndtere bratte stigninger og utfordrende terreng. Antallet Nm er en viktig indikator på motorens ytelse og hvor effektivt den kan hjelpe deg under kjøringen.

Hvor mange Nm en elektrisk terrengsykkel bør ha avhenger av flere faktorer, der din spesifikke bruk og personlige preferanser spiller inn. Generelt sett kan en el-terrengsykkel ha en motor med et dreiemoment som varierer fra 50 Nm til 100 Nm eller mer. Dette avhenger i stor grad av hvilken type sykling du planlegger å utføre:

Cross Country (XC): For XC terrengsykling, som vanligvis innebærer raske stigninger og mindre teknisk terreng, kan en motor med mellom 50 Nm og 70 Nm være tilstrekkelig.

Trail: For mer utfordrende terreng, inkludert teknisk krevende stier og bratte stigninger, bør du velge en motor med et dreiemoment på 70 – 90 Nm.
Enduro og downhill: For aggressivt terreng og bratte nedoverbakker kan en motor med 115 Nm være det riktige valget for å håndtere disse krevende forholdene.

Husk at din egen kroppsvekt også spiller en rolle i valget av motor. Tyngre syklister kan dra nytte av en motor med høyere dreiemoment for å håndtere stigninger og teknisk terreng.

Motorens plassering spiller også en rolle for ytelsen. Ved å plassere motoren i midten kan den fungere optimalt og kontinuerlig, og du oppnår bedre balanse enn hvis motoren er plassert foran eller bak.

 

Batteri

Hvor langt du kan komme med elektrisk assistanse har mye å gjøre med batteriet. Større batterier gir lengre rekkevidde, men de påvirker også sykkelens totalvekt. Her kan et litiumbatteri være gunstig, siden det har relativt lav vekt og høy energitetthet. (Dette er en av grunnene til at alle våre el-sykler er utstyrt med nettopp litiumbatterier).

 

Bremser

Terrengsykler kan være utstyrt med forskjellige typer bremser: skivebremser, V-bremser og hydrauliske skivebremser. Spesielt de hydrauliske skivebremsene med store skiver passer for de som ønsker å kjøre mer aggressiv terrengsykling, siden de gir overlegen bremsekraft og varmedissipasjon for å kunne håndtere lange nedoverbakker og krevende forhold.

 

SE UTVALG
Interessert i våre terrengsykler?

Interessert i våre terrengsykler?

SE UTVALG

Demping

Terrengsykler har ofte enten front demping eller både foran og bak demping, kjent som full demping. Dempere absorberer støt og gir en mer behagelig tur på ujevnt underlag. Dermed vil du sannsynligvis kunne sykle lenger og få en morsommere og mer ergonomisk opplevelse fra sykkelen.

Dempingen på sykkelen din er avgjørende for hvor jevn og kontrollert kjøreopplevelse du får, spesielt når du møter ujevnt terreng og steinete stier. Mange terrengsykler er utstyrt med dempere både foran og bak for å gi maksimal demping fra underlaget.

Det er viktig at du forstår hvordan dempingen på sykkelen din fungerer, og justerer den slik at den passer til vekten din og typen terreng du skal sykle på. Prøv gjerne forskjellige demperinnstillinger for å finne den som gir deg den beste balansen mellom komfort og kontroll.

Husk å jevnlig sjekke oljenivået og tetningene på demperne dine for å sikre at de fungerer og yter optimalt.

Loading image...

Fosna Odin

 

Vedlikehold av terrengsykkel for best mulig ytelse


Ved å ta godt vare på sykkelen din, vil den prestere optimalt og vare lengre. Noen komponenter er viktigere enn andre når det gjelder ekstra omsorg, som nevnt tidligere, bør du jevnlig bytte olje og tetninger på demperne.

Bremser – Sjekk bremsene regelmessig og forsikre deg om at de er i god stand. Hvis de er slitte, bør de byttes umiddelbart. Pass også på at bremseklossene og skivene er rene og i god stand.

Kjede og drivverk – Smør og rengjør kjeden og drivverket jevnlig for å unngå slitasje og slitasje på kassetten. Hvis de er for slitte, bør de byttes ut.
Dekk og felger – Sjekk dekkene og felgene jevnlig og vær oppmerksom på skader, sprekker eller slitasje. Pass på å ha riktig lufttrykk i dekkene for å unngå punkteringsrisiko.

Gir og girskiftere – Forsikre deg om at girene fungerer som de skal. Juster og smør girskifterne ved behov, og sjekk at det ikke har oppstått slitasje på girkablene.

Hold batteriet i god stand

Lad batteriet til 60 – 80%, ikke 100%. Litiumbatterier bør ikke oppbevares fulladet, og heller ikke med lav batteriprosent. Det er veldig viktig å vedlikeholde batteriet minst en gang i måneden, og da lader du det opp til 60 – 80% hver gang. Ellers er det risiko for at batteriet kan skades.
Hold også batterikontaktene rene og fri for skitt og korrosjon.

 

Batteriet bruker strøm selv når det er i hvile

Litiumbatterier har en prosess som konstant er aktiv for å holde seg i live. Denne prosessen bruker strøm, og batteriprosenten vil derfor synke over tid. Når batteriprosenten blir for lav, vil batteriet til slutt bruke opp battericellene for å holde seg i live. Dette er det som skader batteriet og fører til redusert ytelse og til slutt et defekt batteri.

Dette gjelder for alle litiumbatterier, og du bør følge samme praksis for alle produktene dine som bruker slike batterier. Eksempler på andre produkter som bruker litiumbatterier inkluderer telefoner og bærbare datamaskiner.

Hvor mye batteriprosenten synker over tid avhenger av temperaturen der det oppbevares, så unngå å oppbevare batteriet på et sted som er for kaldt. Batteriet bør heller ikke oppbevares for varmt; for eksempel bør det ikke oppbevares i en varm bil om vinteren. Hvis batteriet blir for varmt, er det også fare for brann.

Les gjerne mer om hvordan du vedlikeholder batteriet og hva du bør tenke på ved oppbevaring av el-sykkelen.

Les mer

Våra butikker
Besøk oss gjerne for å finne din perfekte elektriske terrengsykkel.

Besøk oss gjerne for å finne din perfekte elektriske terrengsykkel.

Våra butikker

Kjøretips


Når du har mestret teknikken, blir terrengsykling en fantastisk morsom opplevelse, men det krever en viss ferdighet og kunnskap. Her er noen tips for veien:


Bruk riktig gir – Lær deg å bruke girsystemet effektivt for å kunne håndtere ulike typer terreng. Lavere gir er bra for klatring, mens høyere gir produserer mer fart på flatt underlag.


Tren på balanse – En stor del av suksessen din som terrengsyklist avhenger av balansen og kontrollen din. Her gjelder det bare å øve, prøv deg frem i enklere terreng og jobb deg opp til mer tekniske utfordringer.


Sørg for at batteriet varer hele veien – Du vil ikke ende opp langt hjemmefra med ti bakker foran deg når batteriet går tomt. Hold øye med batterinivået og planlegg ruten din. Ta hensyn til terrengets vanskelighetsgrad og lengde, dette vil hjelpe deg med å unngå uønskede overraskelser.

Vi håper du har fått nyttig informasjon og tips fra denne guiden, og at du får en virkelig underholdende tur i terrenget på el-sykkelen din.

Så kom deg ut i naturen og nyt!