Krankmotor eller navmotor – Hvilken er best?

Krankmotor eller navmotor? Valget av motor og dens sensor er avgjørende for kjøreopplevelsen. Vi mener at krankmotoren er det suverent beste valget i alle kategorier, og nedenfor forklarer vi hvorfor.

Loading image...

Momas Jason+ med midtmontert motor

Krankmotor

Krankmotoren sitter på veiven og utnytter sykkelens girsystem for å gi ekstra kraft til drivlinjen. Dette resulterer i bedre vektfordeling og høyere effektivitet, spesielt i bratte oppoverbakker, men den er også svært effektiv ved lave hastigheter, og du får en mer stabil og håndterlig kjøreopplevelse fordi motoreffekten er direkte koblet til dine egne tråkkbevegelser.

 

Navmotor

En navmotor er integrert i el-sykkelens hjulnav og gir fremdrift uten å være en del av sykkelens drivlinje. Fordelen er at plasseringen gjør motoren diskret og estetisk tiltalende. Det gir også muligheten til å konsentrere vekten rundt hjulet. Den er enkel å bruke og trenger ikke kjeder eller remmer for å overføre kraften til bakhjulet, noe som gir lavt vedlikeholdsbehov. Imidlertid blir kjøreopplevelsen ikke like intuitiv og naturlig som med en krankmotor.

Begge motortypene har sine fordeler, men til slutt spiller også sensoren som er koblet til motoren, en stor rolle for kjøreopplevelsen.

 

Dreiemoment-sensor eller rotasjonssensor?

En elsykkel er utstyrt med flere forskjellige sensorer, der en av dem brukes til å måle det dreiemomentet eller kraften som påføres pedalene for å kunne gi riktig assistanse. For dette formålet kan man velge mellom dreiemomentsensor og rotasjonssensor.

 

Rotasjonssensor

Rotasjonssensor er vanligst i navmotorer, men de forekommer også i krankmotorer. Her jobber motoren på samme måte og er koblet til veiven og direkte i kjedehjulet. Det som skiller den fra dreiemomentsensoren er at den gir en nominell effekt uavhengig av hvilken effekt føreren gir. Hvor mye hjelp assistansemotoren gir, avhenger derfor bare av hvilken assistansemodus sykkelen er satt til. I motsetning til en dreiemomentsensor som aktiveres av en kraft (dreiemoment) som påføres veiven, aktiveres en rotasjonssensor av rotasjonen i veiven, uten å måle den påførte kraften.

Som et resultat vil du oppdage at du får veldig god hjelp fra motoren fra første tråkk, men at det ikke blir mindre eller mer uansett hvor mye energi du legger i det.

 

Med andre ord:

Krankmotor med dreiemomentsensor:

• Du får en naturlig, intuitiv og responsiv kjøreopplevelse takket være at motoreffekten er direkte koblet til dine egne tråkkbevegelser
• Krankmotoren gir sykkelen en autentisk følelse
• Høy effektivitet selv ved lave hastigheter
• Lavt vedlikeholdsbehov
• Du kommer enkelt til alle deler ved reparasjoner
• Gir veldig god vektbalanse
• Har høy effektivitet

Navmotor med rotasjonssensor:

• Estetisk tiltalende takket være den diskré plasseringen
• Trenger ikke kjeder eller remmer for å overføre kraften til bakhjulet, noe som gir lavt vedlikeholdsbehov
• Rotasjonssensoren i navmotoren måler bare hvilken assistansemodus elsykkelen er satt til, dermed blir assistansen verken mindre eller mer uansett hvor mye energi du legger i det
• Rotasjonssensoren krever mer kraft fra batteriet enn en dreiemomentsensor

 

Derfor mener vi at en krankmotor er det suverent beste valget for elsykler, spesielt for de som ønsker en optimal sykkelopplevelse både på og utenfor veien.

Loading image...

Fosna Odin

Plasseringen av motoren er en viktig aspekt

Som om det ikke var nok å måtte velge motortype, spiller også plasseringen av motoren en stor rolle for opplevelsen fra salen. En motor kan være plassert foran, i midten eller bak på elsykkelen. Våre elsykler har midtmonterte motorer, og snart vil du forstå hvorfor.

 

Motor plassert i forhjulet

En forhjulsmontert motor er enkel å montere, og den er generelt rimeligere enn de andre alternativene, noe som vanligvis fører til en relativt lav pris på selve sykkelen. Her får du tohjulsdrift og en motor som enkelt kan kombineres med alle typer girsystemer.

Ulempene er at du ikke får en veldig naturlig kjørefølelse, og du får dårligere vektbalanse, hovedsakelig fordi motoren bare driver forhjulet, mens bena dine driver bakhjulet. En forhjulsmontert motor er ikke like kraftig, og du får ikke veldig god hjelp i oppoverbakker. Hvis du skulle få punktering, kan det være litt vanskelig å fikse, siden motoren er vanskelig å få av.

Motor plassert i midten

Montering av motoren i midten blir et stadig mer populært alternativ. Motoren bruker en sensor som forsterker kraften fra pedaltrykket, og den kan dra nytte av sykkelens egne gir. Du får god vektbalanse, naturlig kjørefølelse og en kraftig motor som effektivt hjelper deg i oppoverbakker. Motoren vil arbeide sømløst hele tiden, og dette gjør at elsykkelen oppleves mer som en vanlig sykkel.
En elsykkel med midtmontert motor er generelt dyrere fordi rammen må tilpasses motorens plassering, men fordelene er mange.

Den spesial tilpassede rammen gjør også at batteriet kan integreres i den, noe som er estetisk tiltalende og hindrer uvedkommende fra å ta med seg batteriet. Det er også mulig å produsere kraftigere motorer når de er montert i midten.

 

Motor plassert i bakhjulet

Når motoren er montert i bakhjulet, får sykkelen godt grep, god effektivitet i oppoverbakker, en mer naturlig følelse enn med en forhjulsmontert motor og et noenlunde rimelig alternativ. Men en bakhjulsmontert motor gjør det mer krevende å reparere punkteringer på bakhjulet, sykkelen kan ikke utstyres med fotbremser, og du får ikke samme naturlige følelse eller gode vektbalanse som med en midtmontert motor.

Elsykler med midtmonterte motorer til hyggelige priser

Vi vil gjerne nevne at selv om våre elsykler leveres med midtmonterte motorer, fører det ikke til høye priser. Vi ønsker å tilby elsykler for alle og jobber derfor kontinuerlig med å tilby skandinavisk designede elsykler av høy kvalitet, som gir en herlig kjøreopplevelse, til en god pris.

På tide med en ny elsykkel?

 

Loading image...