Slik velger du riktig: Elektrisk fatbike

Å velge riktig elsykkel er ikke alltid lett, og hvis du har tenkt å kjøpe deg en elektrisk fatbike så kan det være enda vanskeligere å bestemme seg. Hvordan fungerer det? Hvor tung er den? Hvor langt kan jeg sykle før jeg må lade på nytt og hva betyr egentlig krankmotor?

Derfor har vi utviklet en enkel kjøpsguide som gir deg en oversikt over nøkkelegenskapene ved våre modeller, og en beskrivelse av hvordan disse egenskapene kan påvirke valget ditt slik at du enkelt kan finne den elektriske fatbiken som passer ditt behov. 

Har du flere spørsmål kan du ta kontakt med kundeservice.

Sjekk ut årets elsykler og våre nyheter for 2023.

 

 

Momas Eagle 2023

Momas F1000 1000 W*

Momas F2

250 W/350 W*

Optimal rekkevidde

80 km 70 km 70 km

Toppfart

25 km/t ** 25 km/t ** 25 km/t **

Motoroptimalisering tilgjengelig

Ja Ja Ja

Vekt

27 kg 30 kg 28 kg

Gir

10 10 10

Trilleassistanse

Ja Ja Ja

Motor

Bafang M500 / 250 W krankmotor Bafang 48 V / 1000 W krankmotor Bafang M400/ 250 W krankmotor

Flere rammestørrelser

Ja, M, L og XL Nei Ja, M, L og XL

Dekk / felg

26x4.8" 26x4,8" 26x4,8"

Bremser

Tektro hydrauliske skivebremser Hydrauliske skivebremser Hydrauliske skivebremser

Låsbar dempergaffel

Nei Nei Nei

Skjermsett inkludert

Nei Nei Nei

* Vi minner om at maksimal lovlig motorstyrke for elektriske fatbikes og sykler er 250 W. 

**Tilgjengelig med høyere toppfart – les mer om toppfart og gjeldende regler.

 

Beskrivelse av egenskaper

Optimal rekkevidde

Optimal rekkevidde beskriver hvor langt den elektriske fatbiken kan gå under optimale forhold før den må lades.

Toppfart og maksimal hastighet

Maksimalt lovlig hastighet el-sykler er 25 km/t og våre elektriske fatbikes blir levert med en sperre som tilfredsstiller dette kravet. Denne sperren har ingen betydning i bakker, slik at man får full kraft fra motoren opp til 25 km/t. Ved hastighet over 25 km/t vil motoren slutte å gi kraft. Enkelte elektriske fatbikes kan bestilles med en høyere toppfart, men vi i minner om at maksimal lovlig hastighet er 25 km/t.

Motoroptimalisering - utnytt motoren enda bedre

Motoroptimering forhindrer at motoren kutter øyeblikkelig ved toppfart. Normalt sett kutter motoren 100% av kraften ved 25 km/t. Ved optimering gjøres denne overgangen mye mykere, og en hastighetsøkning på 10% legges lovlig til. Du vil dermed kunne holde topphastighet uten å irritere deg over at motoren kutter. Overstiges 25 km/t vil motoren naturlig redusere effekten uten å koble ut, før effekten gradvis øker igjen så snart motoren oppfatter at du er på vei ned igjen mot 25 km/t.

Optimaliseringen gjør på samme tid motoren opptil 20% mer energibesparende ved at de største effektsvingningene fjernes. Motoroptimalisering er noe vi anbefaler. Våre elektriske fatbikes har et varierende antall gir. Om du vet du skal sykle i mange bakker, så kan det være hensiktsmessig å velge en sykkel med flere gir.

 

Hva er trilleassistent?

Våre elektriske fatbikes har trilleassistent. Dette betyr at motoren går av seg selv i 6 km/t uten at du behøver å tråkke med pedalene. Dette er praktisk om du skal dytte sykkelen opp en bakke eller ønsker litt startfart.

Loading image...

 

 

Motor og motorplassering

Vi har både nav-motor og krankmotor på våre elektriske fatbikes. En midtstilt krankmotor er å foretrekke på elektriske fatbikes da plasseringen gir sykkelen en god vektbalanse samt at den gir en jevn og god trekkraft. I tillegg er vedlikehold som skifte av dekk enklere dette ikke innebærer at man må fjerne/flytte deler av motoren, i motsetning til hvor motoren montert på bak- eller framhjul.

Rammestørrelse

De fleste elsyklene kommer i flere størrelser. Det er størrelsen på rammen som varierer. Din høyde vil avgjøre hvilken størrelse du trenger. Dette finner du mer informasjon om på hver enkelt produktside, du kan selvfølgelig også besøke oss i våre butikker, for å teste hvilken rammestørrelse som er perfekt for deg.

Hvilke dekk har sykkelen?

Alle våre elektriske fatbikes er 26", men ulike i bredden der er det mellom 4-4,8" . Bredden i dekkene er et av de største kjennetegnene til en fatbike. Disse gir deg et godt tak i underlaget og tåler mer krevende terreng og snø. Dette er dekk som passer perfekt for deg som trives i skog, fjell og snø.

Ladetid - fra tomt til fullt batteri

Ladetiden er på 6 – 8 timer.

Bremser og vedlikehold av disse

En el-sykkel er av naturlige årsaker tyngre enn en vanlig sykkel, derfor er gode bremser en forutsetning for sikkerheten. Våre el-sykler leveres med både mekaniske og hydrauliske skivebremser. Mekaniske bremser er tilnærmet lik gammel V brems, og må justeres etter hvert som det blir slitt. De hydrauliske bremsene reagerer raskt, har sterk effekt og krever mindre vedlikehold.

Demping

Våre fatbikes har ikke dempergaffel. Syklene oppleves likevel som behagelige da det er mye demping i dekkene.