Regler for elsykkel i Norge

Vi får mange henvendelser fra kunder og andre nysgjerrige som lurer på hva slags lover og regler som gjelder for elektriske sykler i Norge.

Derfor har vi samlet all informasjonen du trenger på denne siden, slik at du unngår bøter og ellers ferdes trygt i trafikken.

Noen krav er felles for både sykkel og elsykkel.

Bremser: Minst to bremser som fungerer uavhengig av hverandre, på hvert hjul

Refleks: Rød refleks som ses fra baksiden a sykkel, hvit/gul refleks på hver av pedalene.

Lys: Ved mørke forhold skal sykkelen ha gult/hvitt lys foran med tilstrekkelig lysstyrke og blinkfrekvens, samt rødt lys på bakside

Ringeklokke og speil: Ringeklokke er også et krav, og det anbefales bruk av speil for å unngå farlige situasjoner i trafikken

Du kan kjøpe alle disse komponentene i vår elsykkel shop.

 

El sykkel motor krav

Dersom motoren på en sykkel er for kraftig, defineres ikke lenger sykkelen som en elsykkel, og det er derfor regler og krav til hvordan den fungerer.

  • Motoren kan kun bidra med kraft når du tråkker på pedalene, og etter 25 km/t skal den kobles helt ut
  • Når du slutter å trå skal ikke motoren gi kraft, men unntaket er noen sykler som har en såkalt “trillefunksjon” (oppstartsassistanse) inntil 6 km/t uten at du trenger å trå eller sitte på sykkelen
  • Den elektriske sykkelen sin hjelpemotor skal ikke ha nominell effekt høyere enn 0.25 kW (det finnes unntak til denne regelen, de kan du lese om på nettsidene til Lovdata eller Vegvesen).

 

Som du har sett har vi salg av motorer som kan få elsykkelen din til å produsere mer enn 25km/t før motoren kobles ut. Det er ikke lov å bruke en slik sykkel på offentlige veier i Norge, og det er et valg du selv må ta om du har behov for det eller ei. Sykkelen kan naturligvis brukes i land der det er lov med kraftigere motor og høyere maksfart.

Denne regelen gjelder i hele EU/EØS-området.

For å lese mer om krav til elsykler, eller få siste oppdateringer les gjerne mer på vegvesenet sine sider.