Slik velger du riktig: el-sparkesykkel

Å velge riktig el-sparkesykkel kan være vanskelig. Hvor mye veier den? Hvordan låser jeg den? Hvor langt kan jeg kjøre før jeg må lade på nytt og hvilke tilbehør følger med i esken?

Her har vi samlet informasjonen du som førstegangsbruker trenger å vite.

Under oversikten finner du en beskrivelse av hvordan de ulike egenskapene kan påvirke valget ditt, slik at du skal være sikker på at du velger el-sparkesykkelen som passer for deg!

Har du flere spørsmål kan du ta kontakt med kundeservice.

Vi har også en egen el-sparkesykkel for de yngre (fra 12 år og oppover), E-Wheels E2S Junior

 

Elektriske sparkesykler 2023

 

E2S V1

 

E2S V2

Standard /

Long Range

E2S V2

PRO /

PRO Long Range

E2S

V2 Max

E4

V2 Max

Optimal rekkevidde

25 km 25 km / 35 km 35 km / 50 km 60 km 80 km

Vekt

12 kg 12,5 kg 14 kg 19 kg 23 kg

Lengde bunnplate til topp

95 cm 95 cm 100 cm 100 cm 105 cm

Sammenleggbar

Ja Ja Ja Ja Ja

Toppfart

20 km/t 20 km/t ** 20 km/t ** 20 km/t ** 20 km/t **

Motor

250 watt nominell, 500 watt maks 350 watt nominell, 700 watt maks

350 watt nominell, 1000 watt maks

600 watt nominell, 1600 watt maks 1000 watt nominell, 2211 watt maks

Hjul / dekk

8.5"

8.5" luftfylte / 8.5" luftfylte eller punkteringsfrie

8.5" luftfylte / 10" luftfylte eller punkteringsfrie

10" luftfylte 

10" luftfylte 

Ladetid

Ca 5 timer

5-6 timer / 6-7 timer

6-7 timer / 6-7 timer dobbelt lader *

6-8 timer 7-9 timer

Bremser

Skivebrems bak og regenerativ elektronisk motorbrems i front Skivebrems bak og regenerativ elektronisk motorbrems i front Skivebrems bak og regenerativ elektronisk motorbrems i front

Elektronisk brems bak og trommelbrems i front

Mekaniske skivebremser foran of bak samt regenerativ elektronisk motorbrems bak

IP sertifisering

Nei Ja, IP56 Ja, IP56 Ja, IP56 Ja, IP54

Tilhørende app

Nei Ja, kan låses, se batterikapasitet o.l. Ja, kan låses, se batterikapasitet o.l. Ja, kan låses, se batterikapasitet o.l. Ja, kan låses, se batterikapasitet o.l.

Lignende modeller

Xiaomi Mi Essential Lite Xiaomi Mijia M365 Xiaomi PRO 2 Ninebot by Segway Max G30D Joyor Y8S

* Dobbelt lader: produktet har to ladeporter og kan lades med to ladere samtidig for redusert ladetid.

** Tilgjengelig med høyere toppfart – les mer om toppfart og gjeldende regler.

 

Beskrivelse av egenskaper

 

Ekstrautstyr og tilbehør

Vi har et bredt utvalg av ekstrautstyr og tilbehør til din nye el-sparkesykkel. Vi har både hjelm, skivelås og mobilholder, samt mye mer. 

Optimal rekkevidde - hvor langt el-sparkesykkelen går på en lading

Optimal rekkevidde beskriver hvor langt el-sparkesykkelen kan gå under optimale forhold før den må lades. Husk at oppoverbakker krever mer av batteriet. Dersom du vet at du vil bruke el-sparkesykkelen mye i et område med mange oppoverbakker, kan det lønne seg å velge en modell med lengre optimal rekkevidde. 

Vekt og bæring av el-sparkesykkelen

Vekt har en sammenheng med batteristørrelse og rekkevidde. Større batteri betyr at el-sparkesykkelen veier mer, men har lengre rekkevidde. Dersom du planlegger å for eksempel benytte el-sparkesykkelen til en buss- eller trikkeholdeplass, og ta den med om bord, kan vekt være avgjørende for hva du velger. Jo lettere el-sparkesykkel, jo letter å bære den. Husk at de fleste el-sparkesyklene er sammenleggbare og at du enkelt kan bære de i styrestaget. 

El-sparkesykkelens toppfart

Maksimalt lovlig hastighet for små elektriske kjøretøy er 20 km/t og våre el-sparkesykler merket lovlige blir levert med en sperre som tilfredsstiller dette kravet. Denne sperren har ingen betydning i bakker, slik at man får full kraft fra motoren opp til sperren slår inn ved 20 km/t. Enkelte el-sparkesykler kan bestilles med en høyere toppfart, men vi i minner om at maksimal lovlig hastighet for små elektriske kjøretøy er 20km/t. Ved valg av attributt: 20km/t (lovlig), vil el-sparkesykkelen være lovlig.

El-sparkesykkelens motor

For å forklare ytelsen på motoren på våre el-sparkesykler benytter vi nominell og maks watt. Nominell watt er ytelsen du får fra motoren gjennom hele turen, mens maks watt er ytelsen som benyttes i akserelasjonen. 

El-sparkesykkelens hjul

Jo mindre og hardere hjul, jo mer vil sykkelen plukke opp av ujevnheter fra det den ruller over. Den enkleste formen for demping er derfor å utstyre sparkesykkelen med store hjul og myke, luftfylte dekk. Dette gjør det også enklere å forsere mindre hindringer. På enkelte modeller kan man velge punkteringsfrie dekk som gir et redusert vedlikeholdsbehov, men som også reduserer rekkevidden til el-sparkesykkelen noe. 

El-spakesykkelens ladetid

Tiden det tar for at el-sparkesykkelen er fulladet dersom batteriet er helt tomt for strøm. 

El-spakesykkelens bremser og hvordan de fungerer

Hovedsakelig kommer våre modeller med tre forskjellige typer bremser:

  • Mekanisk skivebrems – Dette er den vanligste og rimeligste, men som krever mest vedlikehold. Bremsen fungerer ved at bremsehendelen klemmes inn, vaieren strammes og stemplene på kalipperen klemmes inn på bremseskiven.
  • Trommelbrems – En trommelbrems er en brems som bruker friksjon forårsaket av en sko, bremsebånd eller skiver som trykker mot en roterende sylinder. Som ved den mekaniske så kreves det mer noe vedlikehold, men det er heldigvis veldig enkelt å justere selv da det kun er en vaier som må strammes. Instruksjonsvideoer finner du på vår nettside. 
  • Hydraulisk skivebrems - De mest pålitelige og som krever minst vedlikehold er de hydrauliske skivebremsene. Hydrauliske skivebremser fungerer ved at en ikkekomperimerbar væske trykkes fra et stempel i hendelen til stemplene i bremsekaliperen. Denne typen har de beste bremseegenskapene og er en sikker vinner uansett. 

Hva er IP sertifisering

IP sertifisering er en internasjonal standard som klassifiserer el-sparkesykkelens beskyttelse mot faste gjenstander (for eksempel støv) og vann. Eksempelvis er en IP sertifisering på 56 spesialtilpasset nordiske forhold, og passer perfekt for vårt klima. Merk at vi ikke anbefaler bruk av el-sparkesykkelen på vinterstid da veisalt kan medføre uopprettelig skade på el-sparkesykkelen og ikke der dekket av vår garanti. Les mer om dette i vår artikkel om IP-sertifisering.

Hvordan bruke tilhørende app

De fleste av våre el-sparkesykler er utstyrt med en app. Via appen kan man få oversikt over hvor langt man har kjørt, batterikapasitet og el-sparkesykkelen kan låses. Vi anbefaler uansett å kjøpe til en skivelås for el-sparkesykkelen for økt sikkerhet. 

 

Test av el-sparkesykkel

Dersom du ønsker å teste el-sparkesyklene så kan dette gjøres flere steder. Du kan teste el-sparkesyklene i Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen.

 

 

 

Relaterte artikler el-sparkesykkel

Slik bruker du din nye el-sparkesykkel

Reparasjon av din el-sparkesykkel

El-sparkesykkel regler

 

Relaterte artikler el-sykkel

Slik velger du riktig sykkel: el-sykkel

Slik velger du riktig sykkel: elektrisk fatbike

Slik bruker du din nye el-sykkel

Reparasjon av el-sykkel