Slik velger du riktig: elsykkel

Å velge riktig elsykkel er ikke alltid lett. Hvordan fungerer det? Er den tung? Hvor langt kan jeg sykle før jeg må lade på nytt og hva betyr egentlig krankmotor?

Sjekk ut årets elsykler og våre nyheter for 2023.

Her har vi samlet informasjonen du som førstegangsbruker trenger å vite om elektriske sykler.

Under finner du en oversikt over nøkkelegenskaper hos våre bestselgere slik at du enkelt kan finne elsykkelen som passer ditt behov.

Vi har også laget en oversikt hvor vi forklarer de ulike produktegenskapene, slik at det er enklere å finne elsykkelen som passer til deg!

Har du flere spørsmål kan du ta kontakt med kundeservice.

Vi anbefaler alltid bruk av hjem. Flash sykkelhjelm og flare sykkelhjelm har innebygd blinklys for å gjøre ferden i trafikken tryggere.

Elektriske sykler: nyeste modeller

 

Momas Jason 2023

Momas Ultimate  2023 

Momas Balance 2023

Momas Focus 2023

 

Momas L2 2023

 

Optimal rekkevidde

100 km 140 km 100 km 100 km 100 km

Toppfart

25 km/t * 25 km/t * 25 km/t * 25 km/t * 25 km/t *

Motoroptimalisering tilgjengelig

Ja Ja Ja Ja Ja

Vekt

23 kg 27 kg 25 kg 25 kg 26 kg

Gir

8 8 8 8 8

Trilleassistanse

Ja Ja Ja Ja Ja

Ladetid

6-8 timer

6-8 timer/ 7-9 timer

6-8 timer

6-8 timer

6-8 timer

Motor

Bewo 36V / 250W krankmotor

E40 / 250w krankmotor

Ananda M100 / 250w krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Flere rammestørrelser

Ja, S, M, L og XL

Ja, M og L 

Ja, S og M

Ja, M/L og L/XL

Ja, S og M

Dekk og felger

27,5" 29" 28" 28" 28" hybrid (asfaltsykkel)

Låsbar dempergaffel

ja Ja Nei Nei Nei

Skjermsett inkludert

Nei Nei Ja Ja Ja

Antall Newtonmeter (Nm)

50 Nm 80 Nm / 110 NM 50 Nm 50 Nm 50 Nm

* Tilgjengelig med høyere toppfart – les mer om toppfart og gjeldende regler.

 

Beskrivelse av egenskaper

 

Ekstrautstyr og tilbehør

Vi har et bredt utvalg av ekstrautstyr og tilbehør til din nye elsykkel. Her finner du et bredt utvalg. Vi har hjelmer, skivelåser, mobilholdere og skjermsett, samt mye mer. 

Optimal rekkevidde

Optimal rekkevidde beskriver hvor langt elsykkelen kan gå under optimale forhold, før den må lades. 

Toppfart og maksimal hastighet

Maksimalt lovlig hastighet for elsykler er 25 km/t og våre elsykler blir levert med en sperre som tilfredsstiller dette kravet. Denne sperren har ingen betydning i bakker, det vil si at man får full kraft fra motoren opp til 25km/t. Ved hastighet over 25 km/t vil motoren slutte å gi kraft. Enkelte elsykler kan bestilles med en høyere toppfart, men vi i minner om at maksimal lovlig hastighet er 25 km/t.

Motoroptimalisering - utnytt motoren enda bedre

Motoroptimering forhindrer at motoren kutter øyeblikkelig ved toppfart. Normalt sett kutter motoren 100% av kraften ved 25 km/t. Ved optimering gjøres denne overgangen mye mykere, og en hastighetsøkning på 10% legges lovlig til. Du vil dermed kunne holde topphastighet uten å irritere deg over at motoren kutter. Overstiges 25 km/t vil motoren naturlig redusere effekten uten å koble ut, før effekten gradvis øker igjen så snart motoren oppfatter at du er på vei ned igjen mot 25 km/t. Optimaliseringen gjør på samme tid motoren opptil 20% mer energibesparende ved at de største effektsvingningene fjernes. Motoroptimalisering er noe vi anbefaler!

Vekt er viktig

Elsykkelens vekt påvirkes av blant annet batteriet. De fleste elsyklene våre veier mellom 23-26 kg (våre elektriske fatbikes er noe tyngre og veier rundt 30-35kg). 

Gir - hvordan det påvirker valg av sykkel

Våre elsykler har et varierende antall gir. Om du vet du skal sykle i mange bakker, så kan det være hensiktsmessig å velge en sykkel med flere gir. 

Hva er trilleassistent?

Dette betyr at motoren går av seg selv i 6 km/t uten at du behøver å tråkke med pedalene. Dette er praktisk om du skal dytte sykkelen opp en bakke, eller ønsker litt startfart. 

Motor og motorplassering

En midtstilt krankmotor er å foretrekke da plasseringen gir sykkelen en god vektbalanse samt at den gir en jevn og god trekkraft. I tillegg er vedlikehold som skifte av dekk enklere da dette ikke innebærer at man må fjerne/flytte deler av motoren, i motsetning til hvor motoren montert på bak- eller framhjul.

Hva er newtonmeter (Nm)?

Newtonmeter er en måte å regne ut hvor mye dreiemoment du har i motoren. Dette regnes ut på bakgrunn av kraft (målt i Newton) og lengde (målt i meter). Enkelt forklart vil du som ønsker å komme deg raskt opp de bratteste bakkene, ønske en høy Nm.

Rammestørrelse

De fleste syklene kommer i flere størrelser. Det er størrelsen på rammen som varierer. Din høyde vil avgjøre hvilken størrelse du trenger. Dette finner du mer informasjon om på hver enkelt produktside, du kan selvfølgelig også besøke oss i våre butikker, for å teste hvilken rammestørrelse som er perfekt for deg!

Hvilke dekk har sykkelen?

Mer tommer jo bedre triller den elektriske sykkelen. 29" triller bedre enn 27,5". Det blir mindre rullemotstand og hjulene triller bedre. Mange opplever også at større dekk fører til bedre demping i sykkelen. Vi tilbyr ulike sykler, med ulike type dekk for å treffe ditt behov best mulig. Vi har elektriske hybrid elsykler som passer best i områder med asfalt og grus. Vi tilbyr også elektriske terrengsykler som er egnet for et røffere terreng, som for eksempel skog og grus.

Ladetid - fra tomt til fullt batteri

Ladetid angir den tid det tar å fullade batteriet når det er helt tomt.  

Bremser og vedlikehold av disse

En elsykkel er av naturlige årsaker tyngre enn en vanlig sykkel, derfor er gode bremser en forutsetning for sikkerheten. Våre elsykler leveres med både mekaniske og hydrauliske skivebremser. Mekaniske bremser er tilnærmet lik gammel V brems, og må justeres etter hvert som det blir slitt. De hydrauliske bremsene reagerer raskt, har sterk effekt og krever mindre vedlikehold.

Låsbar dempergaffel - hvorfor det kan være avgjørende

En låsbar dempergaffel en hensiktsmessig hvis du benytter elsykkelen på ulikt terreng. Man låser ofte dempergaffelen dersom man sykler på asfalt. Dette for at kraften fra tråkket benyttes på en mer hensiktsmessig og kraftbesparende måte.

 

Test av el-sykkel

Dersom du ønsker å teste de ulike el-syklene så har vi flere butikker rundt om i Norge hvor dette kan gjøres. Sjekk ut el-sykkel i Oslo, Bergen, Drammen og Trondheim. Om du ønsker å se hele utvaget vårt av el-sykler kan du klikke på linken.

 

Relaterte artikler elsykkel

Vedlikehold av batteri og lader til elsykkel

Slik bruker du din nye elsykkel

Reparasjon av elsykkel

Elsykkeltur

 

Relaterte artikler el-sparkesykkel

Slik velger du riktig: el-sparkesykkel

Slik bruker du din nye el-sparkesykkel

Reparasjon av din el-sparkesykkel